Foto uit de LC

‘Als we straks deze online-ervaring hebben, zal de schroom voor digitaal onderwijs zijn verdwenen’

Digitaal onderwijs: docenten en leerlingen zullen er sneller aan moeten wennen dan gedacht. Bij het Friesland College overheerst optimisme. 

Beurtelings verschijnen de gezichten van de leerlingen van Remco Regeling op het scherm van zijn laptop. Waar de docent van het Cios van het Friesland College op zijn eetkamerstoel in zijn woning in Sneek zit, schakelen de leerlingen in vanuit hun slaap- of woonkamer in onder meer Blauwhuis, Franeker en Leeuwarden. Gewoonlijk zouden de studenten en docent elkaar nu treffen in het schoolgebouw in Heerenveen. Het coronavirus dwingt tot een andere manier van lesgeven.

Al voordat de rijksoverheid bepaalde dat alle scholen vanaf afgelopen maandag de deuren zouden sluiten, had de leiding van het Friesland College al besloten de eerste drie dagen van deze week de studenten niet te laten komen en te bekijken op welke wijze het onderwijs kon worden voortgezet. 

,,Wij zijn al twee jaar bezig om de digitale vaardigheden bij docenten te verbeteren. Er is al veel geregeld’’, zegt innovatiebegeleider Ashwin Brouwer. ,,Ik zal niet zeggen dat wij landelijk voorop lopen, maar durf wel te zeggen dat we grote stappen hebben gezet. Ook online is al veel geregeld.’’ 

Examinering is een uitdaging 

De fysieke school zal voorlopig nog wel blijven bestaan, denkt Brouwer. ,,Daaraan zitten ook beslist voordelen. Maar als we straks deze online-ervaring hebben, zal de schroom voor digitaal onderwijs zijn verdwenen.’’ Een grote uitdaging ligt voor dit jaar en de toekomst in de examinering. ,,Wij doen veel beroepsonderwijs. Daar horen praktijkexamens bij. De horeca is nu dicht en in de zorg is het nu alle hens aan dek.’’ 

Voor Regeling is het na maandag al de tweede keer dat hij zijn leerlingen deze week via de computer spreekt. woensdag wil hij even de koppen digitaal bij elkaar steken om te overleggen en te kijken of de studenten ergens tegenaan lopen. 

Praktische vragen 

De studenten hebben vooral praktische vragen. Hoe zit het met licenties voor boeken, gaat het dit jaar nog lukken met mijn diploma? Maar ook: moet ik nog wel tijd steken in de voorbereidingen voor de Koningsspelen, die reeds zijn uitgesteld? Regeling probeert de studenten zoveel mogelijk te informeren en uit te leggen waar de noodzakelijke informatie kan worden gevonden. 

Vanaf de zolder- en slaapkamers kijken de leerlingen uitgeslapen toe. Het scheelt voor veel van hen flink wat reistijd, nu zij niet naar school hoeven. ,,Op maandag heb ik maar een uurtje les, waarvoor ik helemaal uit Franeker moet komen. Dit bevalt mij wel’’, zegt Dirk Baron. Sanne Bergsma hoeft gewoonlijk maar tien minuten te fietsen. ,,Nu hoef ik alleen een trui en broek aan te trekken.’’ Nadeel is wel dat je minder gemakkelijk kunt overleggen met andere leerlingen, zegt zij. ,,En Remco kan je nu niet controleren.’’

Voor de docent is het belangrijk dat de studenten straks wel laten zien dat ze hun lesmateriaal hebben geleerd. ,,Ik ben niet aangenomen om hen te controleren. Ze hebben zelf voor deze opleiding gekozen en zijn zelf verantwoordelijk. Maar een schouderklopje kan ik ze helaas niet meer geven.’’ 

Artikel is afkomstig uit de Leeuwarder Courant, geschreven door Koen Pennewaard, 18 maart 2020

Foto: Remco Regeling van ROC Friesland College geeft vanuit huis online college aan 15 CIOS-studenten. Foto door Niels de Vries voor Leeuwarder Courant.