In deze blog kijken we naar een aantal manieren om je online lessen nog afwisselender te maken met behulp van verschillende (Office 365) tools.
Doe een quiz
Natuurlijk kun je een quiz houden met Microsoft Forms (instructievideo). Bij Microsoft Forms maak je deze quiz vooraf en deel je het linkje tijdens de les (bijvoorbeeld in de chat). Vervolgens kun je de studenten tijdens de online les de tijd geven om de quiz te maken en daarna bespreek je de antwoorden direct met de studenten door je scherm te delen met het resultaten overzicht van de klas.
Ook kun je natuurlijk prima een Kahoot (handleiding), Quizizz (videoinstructie), een Socrative (handleiding) of bijvoorbeeld Quizlet (handleiding) houden. Als docent start je dan de quiz op jouw computer in de browser en vervolgens deel je je scherm zoals je dat normaliter zou doen in de klas met een TV-scherm of smartboard. Let wel op dat je bij zo’n quiz de studenten vraagt om of een nummer, afkorting of alleen hun voornaam te gebruiken in verband met hun privacy.
Ga brainstormen
Bij gebrek aan fysieke post-it’s die je ergens op kunt plakken moet je tijdens je online les uitwijken naar andere mogelijkheden om ideeën te verzamelen. Microsoft Planner (videoinstructie) kun je daarvoor prima inzetten door voorafgaand aan de les een Planner klaar te zetten met daarop thema’s per bucket waaronder de studenten hun ideeën tijdens de online les op kunnen plaatsen. Daarnaast kun je ook heel simpel een Word-document gebruiken en dit delen met alle studenten (inclusief bewerkrechten) zodat ze allemaal tegelijkertijd in het document kunnen schrijven tijdens de les. Ook zou je Microsoft Whiteboard (videoinstructie) kunnen gebruiken waarbij je het Whiteboard deelt met alle studenten en ze hierop kunnen gaan brainstormen. Dat laatste werkt overigens het beste als iedereen (student en docenten) gebruik maken van de Microsoft Whiteboard app voor Windows 10.
Naast al deze Microsoft tools om te brainstormen kun je ook gebruik maken van bijvoorbeeld Padlet (handleiding), Answergarden (handleiding) of Mentimeter (handleiding) om ideen te verzamelen en via schermdeling terug te koppelen aan de klas tijdens de les. Tot slot kun je in plaats van Microsoft Planner ook Trello (handleiding) gebruiken.
Start creativiteit
Iets creatiefs maken is online heel goed te doen. Zelf gebruik ik PowerPoint om posters of andere afbeeldingen te maken. Geef studenten de tip om bijvoorbeeld gebruik te maken van de nieuwe pictogram functie. Ook kun je natuurlijk Sway laten gebruiken waarbij studenten een creatieve website presentatie kunnen maken over een bepaald onderwerp. Voor zowel PowerPoint als Sway presentaties kun je studenten de tip geven om gratis, rechtenvrije afbeeldingen te gebruiken via Unsplash. Dit kunnen ze vervolgens gemakkelijk delen via een linkje of door het scherm te delen. Tot slot kun je ook hier natuurlijk Microsoft Whiteboard(instructievideo) gebruiken als groot tekenscherm via de Microsoft Whiteboard Windows 10 app of laat studenten vrij tekenen op een OneNote (instructievideo) pagina.
Betrek iedereen
Ook als je (even) geen online les geeft kun je via video studenten blijven betrekken bij de klas. Gebruik hiervoor Flipgrid van Microsoft. Het idee is simpel; als docent maak je een ‘grid’ aan voor de klas. Daarbinnen kun je verschillende ’topics’ plaatsen waarbij je de opdracht of het doel van het ’topic’ uitlegt in een video. Vervolgens kunnen de studenten reageren middels video’s. Alles werkt super snel en makkelijk via de Flipgrid app voor de smartphone. Een aantal ideeën:
- Gebruik het om korte uitleg video’s te laten maken door studenten over bepaalde onderwerpen die je in de online les afspreekt.
- Gebruik het om studenten zichzelf en hun eigen omgeving te laten presenteren, zodat ze zich verbonden blijven voelen met elkaar.
- Gebruik het om studenten op elkaar feedback te laten geven n.a.v. een presentatie of een product die ze tijdens de online les hebben gedeeld.
- Gebruik het om korte adviezen door en voor studenten te genereren over bepaalde thema’s.
- Gebruik het om je opdrachten via video uit te delen als docent in plaats via een geschreven opdracht en bekijk de reacties tijdens de online les.
- Gebruik het om bepaalde activiteiten / challenges te laten filmen en delen in de klas, zoals sportactiviteiten.
Kortom, probeer Flipgrid eens uit! Zeker wanneer studenten gewend zijn aan het ‘op camera verschijnen voor de rest van de klas’ is het insturen van een selfie video niet een grote stap meer.