Praatplaat waarin wendbaar georganiseerd onderwijs is gevisualiseerd door verschillende wegen dwars door het mbo, hbo en wo.

Wendbaar georganiseerd onderwijs in 2030

In mei 2023 ben ik begonnen als aanvoerder bij de hub Wendbaar georganiseerd onderwijs van Npuls. Samen met mijn collega-aanvoerders uit het hbo en wo gingen we enthousiast van start om de ontwikkelingen vanuit ‘Doorpakken op digitalisering‘ en het ‘Versnellingsplan‘ met elkaar te verbinden en vooruit te kijken naar de toekomst van het mbo, hbo en wo om meer mogelijk te maken voor onze studenten.

Nu we een jaar verder zijn is ons beeld al een stuk concreter, hebben we al verschillende acties in gang gezet en vaak ons verhaal mogen vertellen op allerlei (online) podia. Met onze mooie praatplaat (bovenaan deze blog) hebben we een plaatje bij ons praatje en omdat veel collega’s vragen om een uitgeschreven versie daarvan deel ik die graag via deze blog:

Wendbaar georganiseerd onderwijs in 2030, hoe ziet dat eruit? 

We kennen nu al het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger beroepsonderwijs en het wetenschappelijk onderwijs. Via de gangbare groene route kun je van het mbo naar het hbo, en van het hbo naar het wo bewegen als student. 

Groene route

Iedere student verzamelt haar eigen kleur blokjes die ze meeneemt naar het werkveld en gebruikt voor het oplossen van vraagstukken uit de praktijk. 

Maar naast de bestaande groene route willen we als vervolgonderwijs meer mogelijk maken. Daarom werken we binnen Npuls met alle mbo-scholen, hogescholen en universiteiten aan een wendbaar georganiseerd onderwijssysteem. 

We willen leerroutes mogelijk maken die dwars door het mbo, hbo en wo gaan.

Hoe ziet dat systeem er dan uit? 

In 2030 heeft de lerende regie op haar eigen leerroute. We maken daarvoor meer mogelijk – waaronder leerroutes die dwars door het mbo, hbo en wo gaan.

Een wendbaar georganiseerd onderwijssysteem biedt een uitgebreid scala aan opleidingsmogelijkheden, zoals diplomagerichte trajecten, korte trajecten en flexibele keuze. De mogelijkheden zijn kwalitatief van wereldklasse en ontwikkelen zich voortdurend. 

We willen lerenden voorzien van een grote diversiteit van mogelijkheden om hun leven lang ontwikkelen vorm te geven. Zo’n wendbaar en goed georganiseerd onderwijssysteem kan op een slimme manier een grote verscheidenheid aan leerroutes faciliteren en snel en adaptief inspelen op wensen van die lerenden, de arbeidsmarkt en maatschappelijke transities.

Daarbij zullen lerenden soms de gangbare route kiezen, maar wellicht steeds vaker een meer persoonlijke route. En zijn routes soms gericht op een set aan gelijke blokjes, maar soms ook op allerlei verschillende soorten. 

De ene lerende doet dat snel en uitgebreid, terwijl de andere lerende dat rustig en gericht doet. 

Bovendien zullen er routes zijn die we nu nog helemaal niet kunnen bedenken, maar ook dat hoort bij wendbaar georganiseerd onderwijs. Lerenden doen altijd state-of-the-art kennis en vaardigheden op en hebben – binnen de kaders – zelf de regie op hun leerroute.

Daarvoor zijn afsprakenstelsels, standaarden en architecturen van groot belang. Want gezamenlijke afspraken en processen zorgen voor optimale ondersteuning van de lerende, onder andere bij het maken van keuzes rondom het leertraject, het inschrijven, het volgen van onderwijs, toetsen, diplomering en het beheer van behaalde resultaten. Samenwerking tussen instellingen binnen de sectoren en tussen het mbo, hbo en wo is daarbij van groot belang. 

Daarom werken we binnen Npuls met het hele publieke vervolgonderwijs samen aan een wendbaar georganiseerd onderwijssysteem.

Doe je mee?

  • Bezoek onze website voor meer informatie over de verschillende thema’s waaraan we werken middels pilots en projecten.
  • Meld je aan voor het ‘Wegen naar wendbaar’ event op 24 september 2024.
  • Bespreek met je sleutelteam hoe je kunt deelnemen aan onze hub, bijvoorbeeld door je aan te melden voor de groep ‘meedenkers‘.

Reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.