Student achter laptop

Alle studenten mediawijs!

Het nieuwe schooljaar begint weer en de gebouwen zitten weer vol frisse, nieuwsgierige en zenuwachtige jongeren. Beginnen aan een (mbo) opleiding brengt enorm veel informatie met zich mee. Nieuwe gebouwen, nieuwe docenten, nieuwe klasgenoten en nieuwe vakken. Binnen een paar weken zijn ze heel wat Facebook vrienden rijker en participeren ze in verschillende WhatsApp groepjes. De Snapchat foto’s komen in sneltreinvaart voorbij en dan moet er ook nog iets gedaan worden met huiswerk. Een nieuwe opleiding vraagt vandaag de dag nogal wat van de gemiddelde 16-jarige.Gelukkig zijn wij er dan, docenten die overal rekening mee houden en altijd snappen dat het gesprek op WhatsApp met die leuke nieuwe klasgenoot net iets langer duurde de vorige avond dan dat er tijd over was om die presentatie te maken…

Een nieuwe opleiding vraagt niet alleen wat van de studenten maar ook zeker van de docenten! Want al deze sociale media en online communicatie kunnen we niet naast ons neerleggen. Zeker niet in het begin van een nieuwe opleiding. Alles is er en alles is er tegelijkertijd. Laten we het omarmen en gebruiken in de introductieperiode om studenten te helpen slimme keuzes te maken. Om hen te laten zien dat het niet of ‘dit’ of ‘dat’ hoeft te zijn. Het gaat veel meer om slim omgaan met al die media. Mediawijsheid dus. Staatssecretaris Dekker schreef onlangs deze brief aan de Tweede Kamer over het ‘Recht op Mediawijsheid’. Bij punt vier staat dat kinderen recht hebben op mediawijs onderwijs. De uiteindelijke beslissing over dat onderwijs ligt bij de scholen zelf, maar veel scholen en docenten vinden dat toch wat spannend. De angst is er vaak dat ze zelf niet genoeg zouden weten om er onderwijs in te kunnen verzorgen. Echter, hoeft dat geen probleem te zijn als je het op een onderzoekende manier aanpakt.

Mediawijsheid is uitermate geschikt om onderzoekend aan te bieden. Het gaat niet om een goed of fout benadering. Het gaat vooral om inzicht en daarin kan de docent dezelfde lerende opstelling innemen als de student. De website ‘Mediawijsheid in het mbo‘ gaat uit van die opzet. Er zijn 20 opdrachten verdeeld over zes thema’s die uitnodigen tot discussie, inzicht en reflectie. Daarnaast is het zinvol voor studenten om op weg geholpen te worden in het grote scala aan online mogelijkheden voor zowel de studie, stage als privé leven. Daarvoor is de studenten startpagina een mooi hulpmiddel. Kortom, er is genoeg beschikbaar om onze studenten mediawijs te maken zonder dat je daar als docent ‘expert’ voor hoeft te zijn. Laten we dit schooljaar mediawijs starten!