Telefoon met beveiliging erop

Check je digitale veiligheid

Het nieuwe studiejaar is weer begonnen bij ons en dat is altijd een goed moment om de digitale veiligheid onder de aandacht te brengen bij zowel collega’s als studenten. Zeker nu er afgelopen weekend een hack bij collega’s van ROC Mondriaan is geweest, waardoor het maar weer eens blijkt dat je zomaar slachtoffer kunt worden van cybercriminaliteit, ook al heb je een zomer lang niets gedaan met je computer. 

Voor onze collega’s en studenten heb ik een aantal tips op een rijtje gezet, waarbij ik ook inspiratie heb gehaald uit het boek ‘Ik weet je wachtwoord’ van Daniël Verlaan, met waargebeurde verhalen over de duistere kant van het internet. Het boek zelf is ook een tip om te lezen! Het gaf mij meer inzicht in zaken als ransomware en andere vormen van cybercriminaliteit en hoe dit probleem steeds groter zal worden, zeker naarmate we steeds meer digitaal werken, thuis en op school. Gelukkig zijn er een aantal dingen die jij zelf kunt doen om je digitale veiligheid te vergroten. 

Wachtwoorden

  • Verander je wachtwoord in een wachtzin. Een wachtzin is moeilijker te raden en/of te kraken, omdat hij langer is dan een enkel woord. Gebruik verschillende tekens in je zin. Een voorbeeld is: ikplukiederedag12Bloemen!
  • Gebruik nooit een wachtwoord vaker, maar gebruik voor iedere website een ander wachtwoord. Dat klinkt onhandig maar met een wachtwoordmanager gaat dat heel gemakkelijk. Een wachtwoordmanager beheert al jouw verschillende wachtwoorden en deze beveilig je dan met één overkoepelend wachtwoord (of wachtzin). Je kunt dit gebruiken via de gratis app LastPass of bijvoorbeeld via wachtwoordbeheer in iCloud Keychain of Google Chrome.
  • Zet – waar het kan – tweestapsverificatie ofwel Multi Factor Authenticatie (MFA) aan. Dat kan bijvoorbeeld bij Facebook, Google en Apple. Hierdoor is een extra actie nodig bij het inloggen, waardoor de zekerheid dat de juiste persoon inlogt groter is en kwaadwillenden met enkel jouw wachtwoord niet ver komen. Wij gebruiken voor ons account op school de Microsoft Authenticator

Phishing en ransomware tegen gaan

  • Klik niet zomaar op linkjes in e-mail en op het internet. Kijk goed of je de afzender herkent, klopt het e-mail adres en/of de URL in de browser? Indien het niet klopt, of je vertrouwt het niet bel dan het bedrijf op om te vragen of het klopt. ​​​​​​​
  • Zorg ervoor dat je je computer, tablet en telefoon altijd up-to-date hebt. Updates bieden niet alleen nieuwe functies, maar ze dichten vaak ook beveiligingslekken. Deze ‘gaten in de software’ worden door cybercriminelen gebruikt om toegang te krijgen tot jouw systeem en data.
  • Installeer een goede virusscanner die virussen en andere verdachte zaken op je computer signaleert en aanpakt. Activeer bijvoorbeeld Windows Defender (gratis op Windows) of gebruik een extra virusscanner zoals Bitdefender die je al vanaf 25 euro kunt kopen bij Surfspot met je instellingsaccount. 

Tot slot

  • Log altijd uit als je klaar bent, of vergrendel je computer als je even wegloopt. Met de Windows + L toetscombinatie is dat een fluitje van een cent (of op de Mac: Ctrl + Cmd + Q). 
  • Vermijd het gebruik van USB-stickjes om bestanden heen-en-weer te slepen, maar gebruik bijvoorbeeld OneDrive om bestanden in de cloud op te slaan en op verschillende apparaten beschikbaar te hebben.