Verfkwasten

Maak je PowerPoint mooier

Zowel tijdens de (online) les als bij je presentaties gebruik je waarschijnlijk een PowerPoint. In deze blog geef ik een aantal tips die ik zelf heel vaak gebruik als ik een presentatie maak. Voordat je verder leest is het goed om te weten dat ik deze tips heb geschreven voor PowerPoint gebruikers op de laptop/desktop die PowerPoint als programma hebben geïnstalleerd op de computer. 

Tip 1: Gebruik de standaard pictogrammen

Nog niet iedereen kent deze handige optie binnen PowerPoint, daarom begin ik ermee. In PowerPoint zit een hele pictogrammenbibliotheek, die daarnaast ook afbeeldingen en bijvoorbeeld stickers bevat. Alles rechtenvrij te gebruiken en de pictogrammen kun je zelfs aanpassen aan een gewenste kleur. Je vindt de pictogrammen onder de kop Invoegen en dan Pictogrammen.

Zoals je hierboven ziet open je een grote bibliotheek aan ‘Voorraadafbeeldingen‘ die je kunt gebruiken om je presentatie te verrijken. Je hebt de keuze uit allerlei pictogrammen, afbeeldingen, personen, stickers en andere illustraties. 

Mocht je een pictogram of illustratie willen wijzen van kleur? Klik dan eerst op het item, kies Graphic-indeling en verander de kleur bij Graphic-opvulling

Tip 2: Voeg nog meer afbeeldingen en emoji toe 

Mocht je niet genoeg hebben aan de grote voorraad die je kunt vinden in PowerPoint? Dan kun je je PowerPoint programma ook nog uitbreiden met extra invoegtoepassingen zoals het Emoji keyboard en Pexels. Klik op Invoegen en kies onder Invoegtoepassingen voor de knop Invoegtoepassingen downloaden.

Zoek nu naar het Emoji keyboard voor een grote collectie aan emoji (die je in verschillende kleuren en groottes kunt toepassen) of zoek naar Pexels voor rechtenvrije afbeeldingen.

Wanner je deze invoegtoepassingen hebt gedownload kun je ze vinden onder de taakbalk bij Invoegen. Vanuit daar kun je alle afbeeldingen oproepen die je nodig hebt. 

Tip 3: Vormen gebruiken

Naast afbeeldingen, illustraties en pictogrammen kun je natuurlijk ook de standaard vormen gebruiken binnen PowerPoint (Invoegen > Vormen). Bijvoorbeeld om een deel van de presentatie op te vullen, zodat je een geheel krijgt van vormen, afbeeldingen en tekst. 

Tip 4: Iconsdb en Unsplash

Naast deze bronnen die je in PowerPoint kunt vinden gebruik ik zelf ook vaak twee websites: Iconsdb en Unsplah. Op Iconsdb kun je allerlei pictogrammen en iconen vinden die je ook kunt downloaden in een door jouw gewenste kleur. Unsplash is een soort van Pexels met ook rechtenvrije afbeeldingen die je kunt gebruiken in je presentaties.